18 tips om te minderen met plastic

3m

Overkomt het jou ook regelmatig dat je je eigen boodschappentas vergeet mee te nemen en toch maar weer een plastic tasje koopt? Ongeveer de helft van het plastic dat we gebruiken, gebruiken we slechts 1 keer. Denk hierbij aan een plastic tas of verpakkingen. Vaak beseffen we niet eens hoe vaak en hoe veel plastic we gebruiken in ons dagelijks leven. Een goed moment om hier even bij stil te staan. We komen al enkele maatregelen tegen die worden getroffen met betrekking tot verpakkingen en tasjes, maar er is nog genoeg wat we zelf kunnen doen om het gebruik van plastic tegen te gaan. Daarom hebben we enkele simpele tips om je plastic verbruik te minderen op een rij gezet.

Drink je drankje zonder rietje

Als je een drankje bestelt op een terras of in een restaurant, kun je gerust vragen of deze zonder rietje kan worden geserveerd. Als je toch een rietje wil gebruiken, koop dan je eigen bamboe rietjes en stop die in je tas.

Vermijd plastic zakjes voor je groenten en fruit in de supermarkt

Vaak is een plastic zakje om je fruit of groente overbodig, bijvoorbeeld bij appels of bananen. Als je toch een zakje moet gebruiken, zoals bij sperziebonen, kies er dan voor om een herbruikbaar groentezakje te gebruiken. Deze zijn tegenwoordig op vele plekken te verkrijgen. Of doe mee met onze actie en maak kans op een Bespaarpakket met daarin 2 groente/fruit tasjes!

Zorg dat je een eigen thee/koffie beker of drinkfles bij je hebt

Als je onderweg naar je werk of school weleens koffie of thee uit een automaat haalt, zorg dan dat je je eigen beker meeneemt, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de plastic bekertjes. Hetzelfde geldt voor een drinkfles. Neem je eigen herbruikbare drinkfles mee en geen plastic flesje water.

Neem je eigen boodschappentas mee

Zorg ervoor dat je niet elke keer weer een plastic tas in de supermarkt hoeft te kopen, en neem je eigen tas mee. Een canvas tas is makkelijk op te vouwen en weegt bijna niets. Plastic tasjes kosten tegenwoordig ook geld, dus je bespaart ook nog eens op je portemonnee!

Neem je lunch mee in een broodtrommel

Neem je lunch en/of tussendoortjes mee in een broodtrommel of bakje in plaats van een plastic zakje.

Let op cosmetica gebruik

Ook in de cosmetica kunnen we letten op ons plastic gebruik. Je hoeft niet elke keer een nieuw pompje handzeep te kopen, er bestaat ook navulling voor handzeep. Kijk naar wat je koopt: in sommige beautyproducten zitten microbeads. Het is beter voor het milieu om deze producten niet te kopen.

Raap plastic op tijdens een wandeling

Misschien een aparte tip, maar wel heel makkelijk. Als je een rondje gaat wandelen naar bijvoorbeeld het strand of het bos, neem dan een tas mee om afval te verzamelen van de grond en breng het naar een container of prullenbak. Er ligt meer afval op straat dan we denken. Zo ben je lekker sportief bezig en goed voor het milieu!

Gebruik plasticvrije huishoudartikelen

In bijna alles wat we dagelijks gebruiken zit plastic. Bijvoorbeeld in onze haarborstel, tandenborstel, scheermes of wc-borstel. Ook hiervoor zijn alternatieven, bijvoorbeeld van bamboe! Probeer eens een alternatief voor je dagelijkse producten waar geen plastic in zit.

Kies een hoorntje en geen bakje

Als het zonnetje schijnt vinden we het allemaal wel lekker om eens een ijsje te gaan halen. Als je een ijsje koopt, zorg er dan voor dat je altijd voor een hoorntje kiest in plaats van een plastic bekertje met plastic lepel. Lekker en beter voor het milieu.

Verjaardagsversiering

Heel veel slingers, vlaggetjes, ballonnen en noem maar op zijn van plastic. Als je iets te vieren hebt, ga dan opzoek naar papieren vervangers!

Groot inkopen doen

Sommige producten, zoals granen, pasta en rijst kun je lang bewaren en daarom ook in het groot inkopen om minder plastic verpakkingen te gebruiken.

Wasknijpers en kleerhangers

Gebruik houten wasknijpers en kleerhangers in plaats van plastic. Naast dat ze een stuk duurzamer zijn, zijn ze ook nog steviger!

Wegwerp servies

Tijdens een feestje of een picknick kun je beter herbruikbaar materiaal gebruiken in plaats van plastic servies. Neem gewone borden mee of ga op zoek naar kartonnen borden en bestek.

Eet minder vis

Vissersnetten zijn verantwoordelijk voor verreweg het meeste plastic afval in de zeeën. Om als consument bij te dragen aan het verminderen van het gebruik van vissersnetten is simpel. Eet minder of geen vis!

Bosje bloemen cadeau geven

Als je een bosje bloemen koopt om cadeau te geven, laat het dan niet inpakken in plastic. Dat gaat toch de prullenbak in na het geven van de bloemen.

Minder online winkelen

We kennen het allemaal wel, zeker in tijden als deze. Online shoppen is leuk en gemakkelijk. Helaas worden de producten vaak in onnodig plastic verstuurd. Probeer daarom zo min mogelijk online te winkelen.

Geen afval laten slingeren

Een simpele, voor de hand liggende maatregel die toch niet overal even goed wordt nageleefd. Als je een stuk gaat wandelen of er een dagje op uit gaat, laat dan geen afval slingeren maar gooi het netjes in de afvalbak.

Plastic karton

Karton kun je ook niet altijd vertrouwen. Sommige kartonnen verpakkingen bevatten een laag plastic, vooral als ze vloeistof bevatten. Een handige tip: om er achter te komen of het karton echt karton is of deels plastic, moet je het scheuren. Lukt dat niet gemakkelijk dan zit er plastic in.