3 tips tegen een hogere jaarafrekening!

1m

Dankzij het coronavirus hebben we allemaal te maken met een nieuwe realiteit; we werken zoveel mogelijk thuis, onze kinderen krijgen thuis les en ook in onze weekenden blijven we thuis. Dat zorgt natuurlijk voor meer energieverbruik dan normaal. Daarom hebben we hieronder 3 tips die jou helpen om een onverwacht hogere jaarafrekening te voorkomen.

Tip 1 Ga sluipverbruik tegen. Veel apparatuur in huis staat nog ‘aan’ wanneer je deze uitzet. Dat komt, omdat deze apparaten bijvoorbeeld alleen op stand-by gezet kunnen worden. Je hebt het vaak helemaal niet door dat hierdoor veel energie verloren gaat. Daarom noemen we het sluipverbruik.

Tip 2 Meten is weten. Heb je een slimme meter? Dan zijn er gratis tools beschikbaar (www.slimmemeterportal.nl of www.enelogic.com) die jouw verbruik meten. Ook krijg je iedere maand van ons een verbruikskostenoverzicht, zodat je jouw verbruik in de gaten kunt houden. Heb je geen slimme meter? Dan kun je jouw verbruik bijhouden met een online tool of apps als de Energy Tracker en Meterstanden, waarbij je zelf de standen invult. Zo kun je anticiperen, wanneer jij ziet dat je verbruik stijgt.

Tip 3 Neem het verbruik in je keuken eens onder de loep. De keuken is misschien wel de plek in huis waar je de meeste energie verbruikt. Met een ijskast, diepvries, oven, magnetron, fornuis, etc. zijn er een heleboel apparaten te vinden die je dagelijks gebruikt. Deze bewust gebruiken, is daarom zeer aan te raden.