5 groenten en fruit om makkelijk te kweken

2m

Elke woonplek kan wel wat groen gebruiken. Helaas zijn veel planten vrij duur en zelfs moeilijk te onderhouden. Je kunt echter heel makkelijk zelf gratis groen kweken. Groente- en fruitzaadjes kun je namelijk overal vinden en makkelijk planten. En daarna misschien zelfs eten; een win-win situatie dus! Hieronder zullen we je vertellen hoe je dit kan doen.

1. Appelboompje kweken

Een appel heeft altijd pitjes in het klokhuis, maar die worden vaak vergeten en weggegooid. Het is echter heel makkelijk om zaailingen te maken van appelzaden. Je haalt dan voorzichtig de pitjes héél uit het klokhuis en maakt ze schoon met water. Daarna leg je ze, in een bakje of zakje, 2 maanden in de koelkast zodat de zaden geactiveerd worden. Plant ze daarna in een potje en geef goed water. Zoals benoemd in ons bericht over duurzaam tuinieren, kun je een vochtsysteem creëren door middel van bakjes of flesjes. De zaadjes zullen na een tijdje ontkiemen. Daarna is het zaak de grond vochtig te houden, het plantje over te potten als het groot genoeg is en hem een beetje beschut in de zon te zetten. Appelboompjes kweken kost veel tijd, maar in de tussentijd is het een mooie decoratieve plant!

2. Sinaasappel- en citroen boompjes kweken

De pitjes uit citrusvruchten zijn heel makkelijk om te planten. Ook al is het niet warm genoeg in Nederland om gegarandeerd vruchten te krijgen, het is alsnog een leuk boompje om in huis te hebben. Om de kleine bomen te kweken haal je de pitten héél uit de vrucht en maak je deze goed schoon onder water tot er geen vruchtvlees meer aanzit. Daarna maak je hem goed droog en plant je hem ondiep (ongeveer 1 centimeter) in een bakje of pot. Zorg dat het vochtig blijft. In de zomer heeft dit pitje de meeste kans op succes, dus hou hem vooral nog even binnen bij kamertemperatuur als het te koud is buiten.

3. Paprika- en peperplanten kweken

De zaden van een paprika en peper kun je direct in natte potgrond planten. Begin altijd met een kleine pot, anders kunnen zaden niet goed wortelen. Strooi een dun laagje grond over de zaadjes en creëer weer een vochtige omgeving. Paprika- en peperplantjes doen er lang over om sterk te worden. Daarom kun je ze het best tot en met mei binnen laten staan op een warme plek. Zo kunnen ze goed ontkiemen. In de zomer kunnen ze naar buiten, maar laat ze niet gelijk in de volle zon staan. Dan kunnen blaadjes “verbranden” en is de kans van overleven kleiner.