7 gratis tips om te starten met een duurzame moestuin

2m

De lente is aangebroken! Een mooi moment dus om je tuin lente-klaar te maken. Of je nou veel of weinig ruimte hebt; elke ruimte kan wel wat groen gebruiken. We hebben een overzichtje gemaakt met spullen die waarschijnlijk iedereen al in huis heeft, die handig te gebruiken zijn in de tuin. Met deze duurzame tuintips wordt tuinieren je dus iets gemakkelijker gemaakt.

Veel tuinier plezier!

Tip 1: Veel zaadjes kun je bewaren

Zonder dat je het weet kom je op een dag heel veel zaadjes tegen, die vaak in de prullenbak eindigen. Bijvoorbeeld als je als snack een appel eet, of voor avondeten een paprika snijdt. Maar wist je dat je de zaadjes uit de meeste groenten en fruit gewoon kunt bewaren? Vaak is het laten ontkiemen van een zaadje heel makkelijk. De meeste zaadjes hebben enkel een goede wasbeurt of droogproces nodig. Meestal kun je dezelfde dag nog je zaadjes planten.

Tip 2: Kaneel is de redder in nood

Soms hebben zaadjes wat tijd nodig om te ontkiemen. Helaas bestaat er dan een kans dat er schimmel ontstaat in de pot. Om dit te voorkomen en om de zaailing een echte power-boost te geven, kun je een beetje kaneel bij het zaadje strooien. Kaneel zorgt ervoor dat schimmel niet verspreidt en dat insecten worden afgeweerd.

Tip 3: Druivenbakjes zijn perfecte kasjes

Eet je wel eens druiven? Dan ken je vast het plastic doosje met een handig klepje. Maar na een paar dagen zijn de druiven op en gooi je het bakje weg. Dat is zonde, want het is een handige stap naar een mooie groene tuin! Het bakje is namelijk de ideale “kas” om zaadjes in te planten. Het is voorzien van afvoergaatjes en het klepje zorgt voor een klein vochtsysteem. Het bakje is groot genoeg voor maximaal 8 zaadjes. Plant ze ondiep en verspreid over het bakje, geef ze water en doe het klepje dicht. Nu heb je een eigen plantenkas! Binnen enkele dagen kun je al resultaat zien.

Tip 4: Gooi je plastic flesjes niet weg

Nog niet zo lang geleden is er statiegeld op PET-flesjes gekomen. Maar je kent het wel; dat éne flesje dat je niet terug kan brengen. Maar wist je dat je deze niet hoeft weg te gooien? Wanneer je een klein ontkiemd zaadje hebt kunnen kweken, zet je deze in een pot. Wanneer je het flesje halveert, kun je een helft ondersteboven op je kleine plantje zetten. Zo creëer je, net als het druivenbakje, een vochtige omgeving. Op deze manier zal je plantje sneller groeien.

Tip 5: Houd kleine plantjes binnen

Is het min of meer windstil, is het boven de 18 graden en schijnt het zonnetje? Dan kun je het plantje zeker buiten zetten! Het Nederlandse weer is echter vaak niet zo voorspelbaar. Kleine zaailingen zijn vaak nog niet sterk genoeg om veel buiten te staan. Het liefst staan ze binnen uit de wind. Als je stekjes nog klein zijn, is het dus het beste om ze met wind, regen en/of koude temperaturen binnen te zetten bij het raam.

Tip 6: Je hoeft niet de nieuwste potten te hebben om te tuinieren

Het meest duurzame is altijd om te gebruiken wat je al hebt. Mocht je dus deze lente gaan beginnen met tuinieren, hoef je dus niet een hele boodschappenlijst aan benodigdheden aan te schaffen. Het belangrijkste voor een plant om in een pot te groeien, is een mogelijkheid om water af te voeren. Heb je bijvoorbeeld een plastic emmer die je niet meer gebruikt? Als je er aan de onderkant een paar gaatjes in maakt (bijvoorbeeld met een boor) is het een prima plantenpot! 

Tip 7: Regenwater opvangen

Hergebruiken is de gouden regel. Dit geldt ook voor regenwater! Planten hoeven niet per se vers water uit de kraan, maar een lekker plonsje regenwater kunnen ze ook wel gebruiken. Zet dus lekker handig je gieter buiten als het regent. Zo wordt hij gelijk gevuld en kun je het water hergebruiken voor wanneer je je net-geplante zaadjes water gaat geven.