15 makkelijke tips voor extra besparing

2m

Gordijnen als isolator

Gordijnen zijn goede isolators. Let wel op als je radiator onder het raam zit, dat de gordijnen de radiator niet helemaal bedekken, zodat de warmte vrijuit de kamer in kan gaan. Het is ook handig om gordijnen voor je deuren te hangen om tocht tegen te houden.

Tochtstrips

Tochtstrips zijn goedkoop en helpen de kou buiten te houden. Breng tochtstrips aan langs alle kieren van je deuren en ramen om de tocht tegen te gaan.

Radiatorfolie

Niet duur en effectief. Door aan de achterkant van je radiator radiatorfolie te plaatsen voorkom je het weglekken van de warmte via de muren. Je kunt het ook op de muur achter de radiator plaatsen.

De ouderwetse brievenbusborstel

Zelfs met een voorklep op de brievenbus, is een brievenbusborstel handig. Het houdt de tocht van buiten naar binnen tegen.

Zorg dat het zonlicht naar binnen kan

De zon is een gratis verwarmingsbron. Laat overdag daarom zoveel mogelijk zonlicht binnen door je gordijnen of andere zonwering open/omhoog te doen.

Deuren dicht

Klinkt voor de hand liggend, maar we laten vaak deuren open staan. We gebruiken meestal niet alle kamers in huis dus is het ook niet nodig om alle kamers te verwarmen. Door de deuren dicht te houden zorg je ervoor dat de kamers die wel worden gebruikt warm blijven.

Kleden op de vloer

Vloerverwarming is geen must, je kan je vloer ook leuk aankleden met een kleed. Dit isoleert omdat de warmte niet verloren gaat door de vloer. En het staat ook nog leuk en gezellig!

Zet geen grote meubels voor je radiator

Als je je radiator blokkeert, kan de warmte niet goed tot in de kamer komen. Daarom is het belangrijk om geen grote meubels tegen de radiator te plaatsen.

Voorkom kieren tijdens het klussen

Door zorgvuldig te klussen in huis en gaatjes te dichten, zodat er minder kiertjes ontstaan, voorkom je koude tocht in het huis.

Dubbelglas

Niet een van de goedkoopste oplossingen tegen tocht en kou, maar wel heel effectief. De lucht tussen de glasplaten houdt de kou buiten.

Kies voor ledlampen

Het gaat weer eerder donker worden en het wordt weer later licht. Daarom zal onze verlichting zowel binnen als buiten meer uren aan staan. Kies daarom voor ledlampen en vervang je oude gloeilampen om meer energie te besparen.

Schaf een tijdschakelklok aan

Omdat de lampen meer gaan branden is het handig om een tijdschalklok aan te schaffen. Hiermee kun je precies instellen wanneer een lamp aan of uit moet gaan. Zo voorkom je dat je een lamp per ongeluk de hele nacht laat branden.

Gebruik een douchecoach

Een douchecoach helpt je om niet te lang onder de douche te staan. Het is verleidelijk om tijdens de koude dagen een extra lange en warme douchebeurt te nemen, maar voor ons energieverbruik is dit minder gunstig. Een douchecoach motiveert je om structureel 5 minuten te douchen. Dit bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.

Ontlucht je radiatoren

Je kunt het beste jaarlijks je radiatoren ontluchten. Hierdoor worden ze sneller en beter warm en bespaar je op termijn energie.

Buisisolatie

Als het kouder wordt in huis, gaat er meer warmte uit de buizen verloren. Buisisolatie houdt dit tegen. Een ander voordeel is dat leidingisolatie helpt bevriezing van de cv-leidingen te voorkomen. 

Kun jij ook niet genoeg krijgen van besparen en verduurzamen? Kijk dan hier voor nog meer bespaartips en lees hier hoe je duurzamer kunt eten! Wil je specifiek meer weten over gas? Bekijk dan onze gas besparen tips!