Een no-waste herfst
3mDe herfst is vaak het perfecte moment om het een en ander in huis aan te passen. Het wordt kouder en een hoop dingen veranderen. Zo haal je bijvoorbeeld al je truien en kaarsen weer tevoorschijn en berg je je korte broeken op. In dat proces vindt vaak een grote schoonmaak plaats. Maar heb je eigenlijk wel die nieuwe garderobe of decoraties nodig? En is het wel handig om nu onbruikbare spullen weg te gooien? Op deze pagina geven we je een aantal tips om een no-waste herfst te realiseren, zodat er niks verloren gaat in de seizoens-verandering.
No-waste in de kledingkast:
- Uitzoeken Wanneer je door je kledingkast gaat om alles uit te zoeken, kom je geheid dingen tegen die je niet meer draagt. Er zijn een aantal goede bestemmingen voor deze “verloren” items. Maak bijvoorbeeld wat foto’s en zet het op Vinted of Marktplaats. Zo krijg je er ook nog wat geld voor terug. Daarnaast kun je het ook altijd doneren aan een kringloopwinkel in de buurt.
- Bewustwording Er zullen ook een aantal dingen opvallen die je misschien tekortkomt voor het aankomende herfstseizoen en die je dus wil aanschaffen. Kijk tijdens dit proces of je het product echt nodig hebt en of je het ook meerdere keren gaat dragen. Is het bijvoorbeeld volgend jaar herfst ook nog bruikbaar? Grote kans dat het dan een goed item is.
- Aanschaffen Net als de verkoop van je spullen, kun je ook nieuwe kledingstukken tweedehands aanschaffen op Vinted of in de kringloopwinkel. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar het is ook nog eens heel duurzaam. Zo houd je in omloop wat er al geproduceerd is, waardoor er minder productie van nieuwe items nodig is. Veel nieuwe items belanden namelijk door overproductie in een stortplaats – niet heel duurzaam dus.
Tip: Heb je kleding die je niet draagt, maar waar je eigenlijk ook geen afstand van wil doen? Geef ze een tweede leven door ze een andere kleur te maken die je wel vaak draagt. Kijk bijvoorbeeld naar de kleurpods voor in de wasmachine, waardoor je kleding een nieuwe kleur hebben na 1 wasbeurt. Zo hergebruik je je eigen kleding.
No-waste herfstdecoratie:
- Uitzoeken Er zijn talloze inspiraties te vinden om je huis knus te maken voor de herfst. Van kleden tot kussens en van kaarsen tot mokken; er zijn altijd nieuwe trends om in te investeren. Heb je dit echter allemaal wel nodig? Vaak hebben we al meer dan we denken. Probeer eerst te inventariseren wat je al aan decoratie hebt, en kijk dan of je nog iets echt nodig hebt.
- Bewustwording Vaak worden decoraties aangeschaft voor een enkele gelegenheid en worden deze niet hergebruikt. Probeer daarom te kijken naar items die je voor meerdere gelegenheden kunt gebruiken. De kleur rood past bijvoorbeeld bij zowel herfst als kerst en kan dus langer mee.
- Aanschaffen Als er iets aangeschaft kan worden, kijk dan eerst of er een duurzamere optie is voor wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld kaarsen: probeer eens ledkaarsen of sojawaskaarsen uit. Deze gaan veel langer mee dan andere type kaarsen, waardoor je er minder van hoeft te kopen. Of bijvoorbeeld servetten: probeer eens herbruikbare servetten in plaats van dunne wegwerpservetten. Deze kun je wassen en weer opnieuw gebruiken; veel duurzamer dan papier dat je na 1x gebruiken al weggooit.
Tip: Wanneer je minder lekkere sinaasappels of mandarijnen hebt gekocht, hoef je ze niet weg te gooien. Snijd er plakjes van en droog ze op een lage stand in de oven (± 100°C) tot ze zijn uitgedroogd. Hang ze op of leg ze in een schaal ter herbruikbare decoratie.
Bonus Tip: Geurkaarsen kunnen met het koudere weer heel veel sfeer brengen, maar zijn niet altijd duurzaam en zelfs niet altijd gezond. Probeer eens een pan water op het vuur te zetten met wat fruitresten van die dag (bijvoorbeeld sinaasappelschillen en een appelklokhuis). Laat het sudderen met wat kaneel en kruidnagel en je hebt een lekkere herfstgeur door je huis.
No-waste in de keuken:
- Uitzoeken Onderzoek in Nederland liet zien dat wij ongeveer een kwart van onze gekochte etenswaren niet opeten. Om dit te voorkomen, kun je dus proberen je gerechten wat meer op elkaar af te stemmen. Gebruik je bijvoorbeeld een halve pompoen voor een ovenschotel, zoek dan ook gelijk een recept op voor de andere helft. Zo heb je twee gerechten met gemeenschappelijke ingrediënten en dus minder verspilling.
- Bewustwording Als je je gerechten op elkaar afstemt, kun je dus efficiënter boodschappen doen. Het vergt wat planning, maar je zorgt er wel voor dat je uiteindelijk minder zult weggooien. Ook als plannen niet past in je tijdschema, kun je wel bewust kijken naar wat je meestal niet (helemaal) gebruikt en dat vervangen voor iets dat je wel helemaal gebruikt. Ook kun je de restjes van het avondeten de volgende dag gebruiken als lunch. Zo verspil je ook minder.
- Aanschaffen Het kan soms lastig zijn: maar houd je aan je boodschappenlijstje. Het is soms leuk om in de winkel impulsief mee te gaan met een goede aanbieding, maar het is niet altijd duurzaam. Vaak eindigen de producten in de vuilnisbak, omdat je er uiteindelijk niks mee doet. Neem dus alleen mee wat je nodig hebt en wat op je lijstje staat.
Tip: Wanneer je groenten gebruikt in een gerecht, gooi dan de schillen en restjes niet weg. Bewaar in plaats daarvan steeds de restjes en kook deze uiteindelijk allemaal met water in een pan. Denk bijvoorbeeld aan uien- en knoflookschillen, wortelschillen of een courgettesteeltje. Het water heeft nu alle smaak en voedingsstoffen opgenomen. Bewaar dit en maak zo je eigen no-waste bouillon.