Gas besparen? 26 tips

13m

Het is een actueel thema, mede door gestegen energieprijzen en klimaatverandering wil heel Nederland gas besparen. Hoe kun je besparen op gas en wat verbruikt het meest? Veel tips hebben niet eens grote aanpassingen nodig in je huis.

Wij zetten de beste bespaartips op een rijtje, waarmee je jouw gasverbruik kunt verminderen.

26 tips voor gas besparen

1: Houd je energieverbruik bij

Meten is weten. Schrijf elke dag op hetzelfde tijdstip de meterstanden op of houd je gasverbruik in de gaten met een gratis app of website. Zo zie je meteen wat de maatregelen aan besparing opleveren.

2: Verwarm minder kamers in huis

Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht.

3: Zet de thermostaat één graad lager

Zet de thermostaat één graad lager dan je gewend bent. Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

Tip: Een graadje lager te koud? Doe een warme trui aan en gebruik een deken op de bank.thermostaat op 16,5 graden

4: Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden

Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Bij matig tot slecht geïsoleerde huizen kun je hiermee flink gas besparen.

Bonustip: Doe dit een uur voordat je naar bed gaat en bespaar extra op je kosten.
Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

5: Laat de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is

 

Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Als je dit 4 dagen in de week doet, kun je een flink bedrag op je gasrekening besparen. Bij vloerverwarming laat je de thermostaat op 17 tot 18 graden staan.

6: Niet langer dan 5 minuten douchen 

Ongeveer 80 procent van je warmwatergebruik gaat naar de douche. Met korter douchen kun je het meest besparen op je warm tapwaterverbruik.

7: Plaats radiatorfolie achter je radiatoren

Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten. 

8: Isoleer de CV-leidingen in onverwarmde ruimtes

CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals de kruipruimte en de zolder), verliezen warmte. Door deze te isoleren kun je je gasverbruik reduceren.

9: Plaats kozijnfolie bij enkelglas of dubbelglas

Kozijnfolie is de makkelijkste isolerende folie voor het venster. Je hebt dit in enkele maanden terugverdiend. Let op! Gebruik het niet bij HR of HR++ glas, omdat er dan thermische breuken in het glas kunnen ontstaan.

10: Doe de gordijnen dicht

Door de ramen gaat veel warmte verloren. Dit geldt zeker als je enkel glas hebt, maar ook bij dubbel glas en door de kieren gaat er warmte verloren. Doe de gordijnen daarom ’s avonds dicht, dan blijft de warmte beter hangen. 

Bonustip: Hangen de gordijnen voor de radiator? Maak ze dan korter, anders kan de warmte niet goed de kamer in.

11: Gebruik een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop kun je je warm tapwaterverbruik sterk reduceren.

12: Gebruik de ecostand van de CV-ketel voor warm tapwater

Een CV-ketel heeft voor warm water een ecostand en een comfortstand. Door de ecostand te gebruiken hoeft de CV-ketel minder warm tapwater op te warmen.
Ongeveer 90% van de huishoudens is aangesloten op gas

13: Gebruik ecostand van de vaatwasser

Door te kiezen voor het ecoprogramma was je veel zuiniger en goedkoper. 

14: Zet de CV-temperatuur van de CV-ketel lager

Je CV-ketel staat vaak ingesteld op een hoge temperatuur. Door hem op 60 graden te zetten kan de ketel zuiniger branden en bespaar je op gas.

Tip: met radiator ventilatoren kan de keteltemperatuur makkelijker omlaag.Minder energie en toch comfortabel

15: Vaker kort ventileren is beter dan een keer lang

Goed ventileren is belangrijk, ook als je energie wilt besparen! Door vaker kort het raam open te doen koelt de ruimte niet zo snel af en heb je toch frisse lucht in huis. Tip: opwarmen en warm houden van vochtige lucht kost veel energie. Goed ventileren is dus geen energieverspilling.

16: Schaf een slimme thermostaat aan

Een slimme thermostaat kan enorm helpen bij het gas besparen. Vooral voor huishoudens die nog niet heel bewust zijn met het minderen op gas kan een slimme thermostaat een helpende hand geven.

Zo leert de thermostaat automatisch wanneer er wel en niet verwarmd moet worden en kan ook het verbruik per kamer beter beheerd worden. Verder geeft het een duidelijker inzicht in je gasverbruik en zie je precies waar je veel en weinig gas verbruikt.

17: Maak gebruik van een HR-ketel

Het vervangen van een CV-ketel is vaak een flinke investering, maar kan zich over de langere termijn terugverdienen. Een HR-ketel (hoogrendementsketel) is namelijk een stuk duurzamer dan een traditionele CV-ketel.

Een HR-ketel verwarmt terugkomend koud water met rookgassen, waardoor er ook veel condens vrij komt. Dit wordt dan weer omgezet in warmte.

18: Ontlucht je radiatoren

Je kunt het beste jaarlijks je verwarming ontluchten. Hierdoor worden ze sneller en beter warm en bespaar je op termijn energie.

19: Kies voor dubbelglas

Niet een van de goedkoopste oplossingen tegen tocht en kou, maar wel heel effectief. De lucht tussen de glasplaten houdt de kou buiten. Mocht je dus nog geen dubbelglas in je huis hebben (vooral in oudere woningen komt dit nog veel voor), dan is dit absoluut een investering om over na te denken.

20: Voorkom kieren in je kozijnen

Met alleen dubbelglas kom je er niet. Kijk ook goed of er geen koude lucht door de kieren van je kozijnen komt. Ook dit is iets wat vaak in oudere huizen voorkomt. Ook na het klussen komt het wel eens voor dat een kozijn niet zo luchtdicht is als voorheen.

Dit kan opgelost worden door bijvoorbeeld tochtstrips te plaatsen in de kozijnen van de ramen of door gaatjes te dichten met kit.

21: Zet geen grote meubels voor je radiatoren

Grote meubels voor je radiatoren vangen veel warmte op, waardoor het langer duurt om je woning op te warmen. Je CV-ketel zal hierdoor harder moeten werken en meer gas verbruiken.

22: Plaats kleden op de vloer

Vloerverwarming is geen must, je kan je vloer ook leuk aankleden met een kleed. Dit isoleert, omdat de warmte niet verloren gaat door de vloer. En het staat ook nog leuk en gezellig!

23: Houd je deuren dicht

Klinkt voor de hand liggend, maar we laten vaak deuren open staan. We gebruiken meestal niet alle kamers in huis dus is het ook niet nodig om alle kamers te verwarmen. Door de deuren dicht te houden zorg je ervoor dat de kamers die wel worden gebruikt warm blijven.

24: Zorg dat het zonlicht naar binnen kan

De zon is een gratis verwarmingsbron. Laat overdag daarom zoveel mogelijk zonlicht binnen door je gordijnen of andere zonwering open/omhoog te doen.

25: Plaats een ouderwetse brievenbusborstel

Zelfs met een voorklep op de brievenbus, is een brievenbusborstel handig. Het houdt de tocht van buiten naar binnen tegen.

26: Gebruik je een open haard? Zet de luiken dicht

Gebruik je je open haard niet? Laat dan je schoorsteenluik sluiten. Zo voorkom je onnodig warmte verlies en verlaag je je energierekening.

schoorsteen op dak

Blijf bewust met je gas omgaan

Het door de overheid ingestelde prijsplafond was geldig tot en met 31 december 2023. Gelukkig liggen de energietarieven bij de meeste leveranciers nu onder het plafond.

Blijf echter goed letten op je gasverbruik, soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig om je gasverbruik te verminderen. Maak indien mogelijk een wat grotere investering door bijvoorbeeld je CV-ketel te vervangen door een HR-ketel of door te kiezen voor een slimme thermostaat.

Deze investeringen zullen zich op den duur uitbetalen.

Kies voor duurzaamheid, kies voor lokale energie

Zoek je een leverancier die een positieve impact maakt op de wereld? Kies dan voor om | nieuwe energie en meld je nu aan! om | nieuwe energie is al jaren lang de groenste energieleverancier van Nederland en levert 100% groene energie, opgewekt in jouw eigen buurt. Zónder winstoogmerk, waardoor onze klanten profiteren van structureel lagere tarieven en we nieuwe duurzame projecten kunnen ontwikkelen.

Samen helpen wij elkaar de winter door en helpen wij Nederland met gas besparen!