HilverZon | om opent Nederlands grootste postcoderoosproject

1m

Op 19 maart 2018 is Nederlands grootste postcoderoosproject opgeleverd en officieel geopend door de Hilversumse wethouder Van der Spek en energiecoöperatie HilverZon, lid van het om | collectief. Het project, genaamd Zonneweide Anna’s Hoeve, is mede uniek vanwege het dubbele ruimtegebruik op de locatie. De opening was een gezamenlijk feestje met de gemeente Hilversum, die de totstandkoming van de zonneweide mogelijk maakte.  

Met 2.160 zonnepanelen de grootste
Op Zonneweide Anna’s Hoeve gaan 2.160 zonnepanelen dagelijks duurzame stroom opwekken voor omwonenden. Daarmee is de zonneweide op dit moment het grootste gerealiseerde postcodeproject van Nederland.  De zonneweide levert genoeg stroom voor het jaarlijkse verbruik van 200 Hilversumse huishoudens. Die hebben de voordelen van deelname al volop ontdekt: via voorinschrijving zijn al 70 Hilversummers ingestapt. Verwacht wordt dat de resterende participaties de komende maanden snel hun weg vinden naar andere enthousiaste inwoners van Hilversum. Deelnemers hebben tevens de mogelijkheid om direct over te stappen op 100% groene stroom van HilverZon | om.

Uniek dubbel ruimtegebruik
De constructie van de zonneweide maakt het project extra bijzonder en is op initiatief van voormalig wethouder Nicolien van Vroonhoven ontwikkeld. Op de zogenaamde bufferbak van de rioolwaterzuivering werd een plateau gebouwd, waarna de panelen op het plateau werden gelegd. Een even uniek als sterk staaltje dubbel ruimtegebruik. En een uiterst geslaagd voorbeeld van optimale ruimtebenutting die in ons dichtbevolkte land méér dan welkom is!

Snelle groei van HilverZon
HilverZon bestaat pas een kleine drie jaar, maar heeft in die periode al een forse groei doorgemaakt. Zo is Zonneweide Anna’s Hoeve al het zesde collectieve project voor zonne-energie en beheert de coöpertie eind 2018 zo’n 4.300 zonnepanelen voor Hilversummers. Meer collectieve zonneprojecten staan op de planning, in lijn met de ambitieuze missie om de Mediastad in 2030 energieneutraal te hebben.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van HilverZon.