NIEUW! Maak Nederland letterlijk een stukje groener

2m

Wanneer je klant bent van ons collectief, dan is het vanaf nu mogelijk om actief bij te dragen aan de vergroening en biodiversiteit in Nederland. Via ons ambassadeursprogramma kun je namelijk een fruitboom laten planten in een nieuw te ontwikkelen Voedselbos in de Noordoostpolder.

Met het planten van appels- en perenbomen willen we op een leuke manier extra bijdragen aan een duurzaam Nederland. Het project volgt op de succesvolle Sneeuwballenactie, waarmee we de afgelopen herfst binnen een aantal dagen duizenden struiken hebben gered van de verbrandingsoven door deze massaal gratis uit te delen.

Andre Dippell, directeur van om | nieuwe energie: “We hebben het afgelopen jaar weer mooie mijlpalen behaald, zoals het bereiken van 50 aangesloten lokale energiecoöperaties en het opnieuw uitgeroepen worden tot groenste leverancier van Nederland. Coöperatieve energie is dan ook aan een flinke opmars bezig. Veel van onze klanten dragen hier actief aan bij door hun omgeving kennis te laten maken met deze nieuwe vorm van energielevering en -opwek. Daarom willen we met deze actie iets voor hen terugdoen dat goed past bij hun duurzame levensstijl.”

Ons doel is om 100% lokale en duurzame energie voor iedereen in Nederland beschikbaar en steeds goedkoper te maken. Voor klanten die hieraan bijdragen door bijvoorbeeld samen met hun vrienden, familie of buren over te stappen, wordt via de actie een fruitboom geplant in een nieuw te ontwikkelen Voedselbos in de Noordoostpolder. Er is gekozen voor het planten van bomen, omdat onze doelgroep bewust omgaat met het milieu en actief wil bijdragen aan verduurzaming. De bomen zullen bijdragen aan CO2 opname, versterking van de biodiversiteit en op lange termijn biedt het Voedselbos een klimaatbestendige en natuurinclusieve manier van voedselproductie.

De bomen worden op een natuurlijke wijze gekweekt door StadsBomerij in Almere. Dit wordt gedaan op een wijze die zo min mogelijk negatieve impact heeft op de natuur. Daarom worden alle type bomen door elkaar heen geplant. Op die manier is er namelijk minder kans op plagen. Bijzonder aan StadsBomerij is dat deze geen vaste plaats kent. Er wordt namelijk gebruikt gemaakt van grond die andere mensen ter beschikking hebben gesteld. Op dit moment zijn dat bewoners van Almere-Oosterwold. Johan Smits van StadsBomerij: “Dankzij ons concept hoeven we geen extra grond te gebruiken en omdat we op een ecologische manier werken, verrijken we de aangeboden grond.”

We gaan de fruitbomen straks planten in het nieuw te ontwikkelen Voedselbos van akkerbouwbedrijf ZonneGoed in de Noordoostpolder. Dit biodynamische bedrijft teelt groentes en akkerbouwgewassen in de volle grond. Eigenaar Joost van Strien: “Ik teel in een achtjarige rotatie onder andere erwten, sperziebonen, gras/klaver en luzerne. Deze laatste twee gewassen teel ik om de bodem rust te geven. Bovendien laten deze gewassen veel voedingsstoffen achter in de bodem, waar de volgende gewassen weer van profiteren. Zo houd ik de grond gezond en dat merk je aan de vitale gewassen die er groeien. En dankzij de klanten van om | nieuwe energie komen er straks weer nieuwe gewassen bij in de vorm van appel- en perenbomen. Goed voor de opname van CO2 en de vergroting van de biodiversiteit.”

Deze actie is verlopen!