Op naar een duurzame zomer!

2m

Met de temperaturen van de komende dagen kunnen we echt stellen dat het inmiddels zomer is! En ook in het zomerseizoen kun je een beetje extra letten op je energieverbruik en je impact op het milieu. Met deze 10 tips kom jij je zomer weer een stukje duurzamer door.

Hang je was lekker buiten

De droger is gemakkelijk en snel. Maar met mooi weer droogt je was net zo snel aan de lijn buiten en je bespaart energie door de droger niet te gebruiken.

Kies milieuvriendelijke zonnebrandcrème

Goed insmeren is belangrijk en daarom gaan er ook een heleboel flesjes zonnebrandcrème doorheen in de zomer. Wist je dat wanneer zonnebrandcrème in de zee terecht komt, dit kan zorgen voor koraalschade? Let hierom op de inhoud van je zonnebrandcrème. Naast dat het goed moet zijn voor je huid en gezondheid, moet het ook goed zijn voor het milieu. Kies voor een zonnebrand met minerale uv-filters i.p.v. chemische filters om koraalschade te voorkomen.

Barbecue op elektra

Eén van de leukste activiteiten in de zomer, barbecueën! Houtskool is een besparing op gas en elektra, maar wel erg lucht vervuilend. Kijk daarom eens naar een alternatief om mee te barbecueën, zoals een BBQ op elektriciteit. En wist je dat er zelfs barbecues zijn die werken op zonne-energie?

Koud douchen

De meeste mensen hebben liever een warme douche. Maar wat is er nu lekkerder dan een frisse verkoeling als de mussen van het dak vallen? Probeer deze zomer wat vaker koud te douchen en je bespaart weer op je gasrekening.

Minder elektronische apparatuur

Zet de televisie of je laptop wat vaker uit en ga lekker buiten zitten met een boek of tijdschrift. Naast dat je op deze manier elektriciteit bespaart, is het lekker in de buitenlucht en goed voor het brein!

Airco of ventilator?

Ga voor een ventilator in plaats van een airco. Het is verleidelijk om een airco aan te schaffen wanneer het warm is. Toch zijn er andere manieren om je huis te verkoelen, zonder airco. Een ventilator is goedkoper in aanschaf en verbruikt gemiddeld 15 keer minder stroom dan een airco! Met een ventilator kun je de gevoelstemperatuur al tot 2 a 3 graden omlaag brengen. Ook is het belangrijk om overdag de deuren en gordijnen dicht te houden en ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat de deuren en ramen open te zetten zodat het huis kan doorluchten.

Vegetarische zomer

Als je het doorgaans lastig vindt om vlees en/of vis te laten staan, is de zomer een perfecte periode om dit te proberen. De meeste mensen hebben met warm weer meer trek in lichte maaltijden dus wordt het makkelijker om vlees en vis te laten staan. Er zijn genoeg alternatieven voor vlees, dus probeer eens wat anders op je barbecue!

Start je eigen moestuin

Verse groenten en fruit uit eigen tuin is extra lekker en het is een leuke bezigheid. Sla je de vakantie een jaartje over? Dan heb je alle tijd om voor de plantjes te zorgen. Plantjes zoals salie, basilicum of bieslook, maar ook verse aardbeien, tomaten of rode pepers groeien heel goed in het Nederlandse klimaat.

Solarlampjes in de tuin

In de zomer zitten we graag wat langer buiten. Als het donker wordt en de tuinlampjes gaan aan, zorg dan dat je gebruik maakt van de kracht van de zon en schaf solarlampjes aan.

Nieuwe zwemkleding nodig? Kies voor gerecyclede materialen

Het liefst hebben we natuurlijk elk jaar een nieuwe bikini of zwembroek. Dat begrijpen we helemaal! Maar wist je dat je deze ook kunt kopen van gerecycled materiaal? Door het enorme plastic probleem zijn stoffen zoals gerecycled polyester en econyl onwijs populair geworden. Ga bij het uitkiezen van je nieuwe zwemoutfit dus ook voor duurzaam!