Overstappen van leverancier is eigenlijk zeer gemakkelijk, maar er komen veel vragen naar boven. Hoe werkt het overstappen en opzeggen van de vorige leverancier?

Sommige stappen nooit over, terwijl anderen dit jaarlijks doen
Een op de zes personen stapt over, omdat deze duurzamere energie wil.
Sommige stappen nooit over, terwijl anderen dit jaarlijks doen

Overstappen is gemakkelijk

Wanneer je wisselt van energieleverancier, noemen we dit overstappen. Je laat een nieuw contract ingaan bij een andere energieleverancier en je oude contract wordt beëindigd. De een zit al jaren bij dezelfde energieleverancier, terwijl de ander elk jaar of om de paar jaar overstapt van energieleverancier.

Overstappen van leverancier is eigenlijk zeer gemakkelijk, maar er komen veel vragen naar boven. Hoe werkt het overstappen en opzeggen van de vorige leverancier? Wanneer kan ik overstappen? Wat is het stappenplan? Hoe zit het met opzegvergoedingen? Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

Je nieuwe leverancier regelt de overstap

Hoe werkt overstappen?

Je hebt bij je nieuwe energieleverancier meestal de keuze uit vaste contracten van 1, 2 of 3 jaar, of een variabel contract dat op elk moment opzegbaar is. Wanneer de looptijd van een contract van 1, 2 of 3 jaar is verstreken, wordt het contract overgezet naar een contract met variabele tarieven bij dezelfde energieleverancier indien het contract niet wordt beëindigt.

Wanneer je je voor een van deze contracten aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier, krijg je 2 weken bedenktijd. Na deze twee weken brengt je nieuwe energieleverancier je vorige leverancier op de hoogte dat je gaat overstappen.

Op de ingangsdatum van het nieuwe contract worden de meterstanden uitgelezen als je een slimme meter hebt. Als je geen slimme meter hebt, moet je zelf de meterstanden doorgeven aan je nieuwe energieleverancier.

Zodra de meterstanden binnen zijn, worden ze doorgegeven aan je oude energieleverancier. Zij zullen binnen 6 weken nadat je bij de nieuwe leverancier bent gestart een eindafrekening voor je opmaken.

Je nieuwe leverancier regelt de overstap
Het is een fabel dat je tijdens het overstappen zonder energie kan komen te zitten.
Soms moet je een boete betalen

Kan ik zomaar overstappen?

Wanneer je een variabel energiecontract hebt, kan je overstappen wanneer je wil en is er een opzegtermijn van 30 dagen. Als je een energiecontract hebt met vaste looptijd van 1, 2 of 3 jaar is het belangrijk om op te letten wanneer je contract is ingegaan en eindigt. Als je eerder wil overstappen dan de einddatum van je contract, is het (meestal) niet kosteloos.

Het bedrag van de opzegvergoeding is afhankelijk van het moment waarop deze is ingegaan en de resterende looptijd van het energiecontract. Klik hier voor meer informatie over de hoogte van de opzegvergoeding.

Overstappen is binnen een paar minuten geregeld

Wat is het stappenplan?

  • Als eerste stap moet je nagaan of je zowel gas als elektriciteit nodig hebt of enkel elektriciteit of gas.
  • Bij het aanmelden bij een nieuwe energieleverancier wordt er gevraagd naar je postcode en huisnummer om de gasregio en netbeheerder te bepalen.
  • Als je je verbruik weet, vul je dit in bij de volgende stap. Als je je verbruik niet weet, wordt er een schatting gemaakt aan de hand van je woonsituatie.
  • Vervolgens moet je de keuze maken tussen een vast of variabel tarief. Een vast tarief bestaat meestal uit de keuze tussen 1, 2 of 3 jaar.
  • De nieuwe energieleverancier laat de oude energieleverancier weten dat je overstapt, hier hoef je niks voor te doen.
Overstappen is binnen een paar minuten geregeld
Je hoeft je contract bij je oude leverancier niet zelf op te zeggen. Dit wordt voor je geregeld.
Bij verhuizen moet je even goed opletten
Ben je al klant bij ons, ga je verhuizen, maar wil je wel graag bij je bestaande coöperatie blijven? Dat kan!
Bij verhuizen moet je even goed opletten

Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

Als je gaat verhuizen en je zit vast aan een energiecontract, is overstappen misschien geen goede keuze omdat je huidige leverancier een opzegvergoeding in rekening kan brengen. Als je een variabel energiecontract hebt is het een goed moment om over te stappen.

Het kan ook zo zijn dat je nog geen energiecontract had omdat je op jezelf gaat wonen of misschien een tweede huis koopt. Dan kun je gewoon een nieuwe energieleverancier kiezen.

Als je gaat verhuizen en je wil dezelfde energieleverancier behouden, moet je dit zelf vermelden bij je leverancier. Je geeft hiervoor uiterlijk twee weken van tevoren je nieuwe adres door.

Het is van belang bij een verhuizing minimaal 10 werkdagen voor de sleuteloverdracht of maximaal 5 werkdagen na de sleuteloverdracht de meterstanden door te geven. De meterstanden van de oude woning moeten worden doorgegeven aan de oude leverancier.

Er wordt een nieuw termijnbedrag bepaald op basis van historisch gebruik in het nieuwe huis. Het is belangrijk om de eerste maanden te controleren of deze schatting overeenkomt met het werkelijke gebruik omdat het gebaseerd is op het verbruik van de vorige bewoners.

Hierna ontvang je een eindafrekening van je vorige adres.