Een Postcoderoos is een gebied dat bepaald wordt door de postcode waarin het project zich bevindt. De aangrenzende postcodes van dit project waar energie wordt opgewekt, behoren tot het Postcoderoos- gebied. Op 1 april 2021 is de postcoderoosregeling, oftewel de Regeling Verlaagd Tarief, gewijzigd in de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.

Niet iedereen die zonnepanelen wil, kan deze plaatsen
Wanneer je geen geschikt dak hebt dan kun je dankzij de Postcoderoos toch je eigen zonnepanelen aanschaffen.
Niet iedereen die zonnepanelen wil, kan deze plaatsen

Zonnepanelen op een ander dak

Wat is een Postcoderoos? Hoe werkt dat precies? Wat zijn de voorwaarden en voordelen hiervan? Niet iedereen die dat zou willen, heeft de mogelijkheid om zonnepanelen op zijn eigen dak te plaatsen.

Bijvoorbeeld wanneer het dak ongeschikt is, je in een huurhuis woont of een gezamenlijk dak hebt, zoals in een appartementengebouw. Maar investeren in zonnepanelen hoeft niet per se op je eigen dak.

Dit kan namelijk ook op panden die hun dak beschikbaar stellen voor projecten waar je een aandeel zonnepanelen in kan kopen. Dit heet dus een Postcoderoosproject.

Deelnemers krijgen de energiebelasting terug

Wat is een Postcoderoos?

Een Postcoderoos is een gebied dat bepaald wordt door de postcode waarin het project zich bevindt. De aangrenzende postcodes van dit project waar energie wordt opgewekt, behoren tot het Postcoderoos- gebied.

Huishoudens binnen deze postcodes mogen deelnemen aan het project en dus panelen kopen om hun energieverbruik te verduurzamen. De lokale energiecoöperatie die het project uitvoert, nodigt binnen het Postcoderoosgebied deelnemers uit om mee te doen aan het project.

Deze deelnemers verdienen hun investering terug, doordat zij recht hebben op teruggave van de energiebelasting.

Wat is een Postcoderoos?
Dit type project dankt haar naam aan het feit dat de deelnemende postcodes een roosstructuur vormen.
Je leverancier verrekent de belasting op je energierekening
Wist je dat je bij bepaalde coöperaties, zoals Hof van Twente op Rozen, zonder eigen inleg mee kunt doen?
Je leverancier verrekent de belasting op je energierekening

Hoe gaat het in zijn werk?

De Postcoderoosregeling, oftewel de Regeling Verlaagd Tarief, is een financieringsmogelijkheid om op gezamenlijke wijze zonne-energie op te wekken. Je kunt hiervoor meedoen met een al bestaand project of een nieuw project opgezet door een lokale energiecoöperatie.

Om mee te doen, word je lid van deze coöperatie. Zo kun je namelijk profiteren van het belastingvoordeel, zonder zelf het project uit te voeren.

Na ieder productiejaar gaat de coöperatie na hoeveel geproduceerde stroom er aan elke deelnemer is toe te schrijven. Dit is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat de deelnemer heeft aangeschaft.

De opgewekte elektriciteit van het project wordt verkocht aan een energiebedrijf en je eigen energieleverancier verrekent voor jou het jaarlijkse belastingvoordeel.

Bij verhuizing helpt de coöperatie om je zonnepanelen door te verkopen

Wat zijn de voorwaarden?

Als je wil deelnemen in een Postcoderoosproject moet je in de ‘Postcoderoos’ wonen. Dat is in dezelfde postcode als het project of aanliggende postcodes.

Deelnemers kunnen voor maximaal hun eigen verbruik meedoen en dit tot maximaal 10.000 kWh. Dat betekent dat zij de energiebelasting over maximaal 10.000 kWh kunnen terugvragen. Dat geldt alleen als het verbruik ook minimaal 10.000 kWh is.

Als je verhuist, moeten de zonnepanelen verkocht worden aan iemand anders in het Postcoderoosgebied. Ook moeten deelnemers van een Postcoderoosproject een kleinverbruik aansluiting hebben.

Bij verhuizing helpt de coöperatie om je zonnepanelen door te verkopen
De Regeling Verlaagd Tarief geldt niet bij elke energieleverancier. Wel bij om | nieuwe energie.
Door mee te doen stimuleer je de lokale verduurzaming
Het Postcoderoosproject loopt 15 jaar en de terugverdientijd ligt op 7 tot 8 jaar.
Door mee te doen stimuleer je de lokale verduurzaming

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je meedoet met een project, dan wordt 15 jaar lang de energiebelasting over je opgewekte stroom van je energierekening afgetrokken. De terugverdientijd van je investering ligt al op zo’n 7 tot 8 jaar.

Je kunt al deelnemen aan een project vanaf 1 zonnepaneel. Meedoen aan een Postcoderoosproject kan ook als je al eigen zonnepanelen op je dak hebt, maar niet genoeg om het hele verbruik te dekken. Daarbij heb je dan geen zorgen om de installatie en het onderhoud van de zonnepanelen.

Via de regeling draag je bij aan nog meer verduurzaming. De energiecoöperatie ontvangt namelijk een vergoeding van de energieleverancier voor de levering van de stroom. Zo kunnen weer nieuwe projecten gestart worden.

De Postcoderoosregeling zal veranderen in een subsidieregeling

Postcoderoos naar SCE

Op 1 april 2021 is de postcoderoosregeling, oftewel de Regeling Verlaagd Tarief, gewijzigd in de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking, die minder complex is.

  • Het belastingtarief wordt hierbij elk jaar vastgesteld voor een bepaalde periode.
  • Er wordt voortaan onderscheid gemaakt tussen windenergie, zonne-energie en waterkracht met een afwijkend tarief.
  • Er geldt voortaan een relatie tussen het opgesteld vermogen en het minimumaantal leden. Dit houdt voor zonneprojecten in dat er voor iedere 5 kilowattpiek minimaal 1 lid moet zijn, en voor windprojecten moet er voor elke 2 kilowatt minimaal 1 lid zijn.
  • De subsidiebeschikking heeft een looptijd van 15 jaar.
  • De subsidie wordt rechtstreeks uitgekeerd aan de energiecoöperatie die deze verdeelt onder de leden.
De Postcoderoosregeling zal veranderen in een subsidieregeling
Vanaf 1 april 2021 geldt er een nieuwe, simpelere regeling voor dit soort projecten.
Veelgestelde vragen over de Postcoderoos

FAQ

Veelgestelde vragen over de Postcoderoos
Wil jij meer weten over onze postcoderoosprojecten, neem dan contact met ons op!