Schiphol Trade Park en Tegenstroom | om slaan handen ineen om energietransitie te versnellen

1m

Donderdag 29 november is in de circulaire experimenteerplek C-Bèta een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Schiphol Trade Park en Tegenstroom | om. De overeenkomst houdt in dat Tegenstroom | om voor Schiphol Trade Park aangemerkt wordt als ‘preferred supplier’ op het gebied van de levering van hernieuwbare, groene energie.

Duurzaam, innovatief en circulair
Schiphol Trade Park (STP) is een samenwerking van Gemeente Haarlemmermeer, Schiphol Real Estate en SADC. Het is een 350 hectare groot terrein, gelegen direct naast NS-station Hoofddorp. De drie partijen hebben grote ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Er wordt bij de inrichting volop nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen én een duurzame omgang met water. Waar mogelijk worden lokale samenwerkingspartners aangetrokken; zo ook voor energie.

Dick van der Harst, projectdirecteur STP: ‘We hebben belang bij een groeiende economie. Maar we weten ook dat er iets moet veranderen, we moeten circulair gaan denken waarin de lokale opwek van hernieuwbare energie een belangrijke rol speelt. Daarnaast moeten we zorgvuldig omgaan met energieverbruik zodat onze CO2-uitstoot vermindert.’

Lokale energie
Om alle bedrijven die zich vestigen op STP te voorzien van duurzame energie wordt samengewerkt met Tegenstroom | om. Het lokale energiebedrijf binnen het om | nieuwe energie collectief heeft kennis en ervaring op het gebied van de levering van duurzame, lokaal opgewekte energie en kennis van de lokale markt en is daarmee een zeer geschikte samenwerkingspartner.

Andrea van de Graaf, directeur Tegenstroom | om: ‘Wij kunnen aan de bedrijven die zich vestigen op STP lokaal opgewekte groene energie leveren. Nog liever helpen we ze met het zelf opwekken hiervan. De bedrijven hebben enorme daken, met plaats voor meer zonnepanelen dan ze zelf nodig hebben. Hoe mooi zou het zijn als STP een lokaal energiefabriekje wordt voor bewoners in de regio?’