De slimme meter zorgt ervoor dat je nooit meer meterstanden hoeft door te geven. Maar het doet veel meer dan dat. Een slimme meter bespaart namelijk ook energie.

Wat is een slimme meter?
Met een slimme meter is je energieverbruik doorgeven een fluitje van een cent. De slimme meter doet dat namelijk elke maand automatisch door je meterstanden door te geven aan je netbeheerder. Vervolgens krijgt je energieleverancier elke maand de meterstanden vanzelf binnen om naar jou te communiceren. Op die manier kunnen we een maandelijks verbruikskostenoverzicht voor je maken.
De meterstanden worden ook automatisch doorgegeven voor de jaarafrekening of wanneer je overstapt naar een andere leverancier. Je hoeft helemaal niets te doen.
Ben je aangesloten op een warmtenet? Dan is een slimme meter verplicht. In andere gevallen is dit niet het geval. Maar het is wel aan te raden een slimme meter aan te schaffen.
Zo werkt de slimme meter
Hoewel veel zaken tegenwoordig via het internet lopen, werkt de slimme meter niet via je internetverbinding. Slimme meters geven de meterstanden namelijk door via het mobiele telefoonnetwerk. Dat betekent dat het ongeveer op dezelfde manier gaat als een sms’je versturen. De netbeheerder ontvangt je meterstanden op afstand en stuurt deze daarna door naar je leverancier.

De voordelen van een slimme meter
Een slimme meter bespaart veel tijd. Je hoeft behalve bij een verhuizing nooit meer je meterstanden door te geven aan je energieleverancier. Als de slimme meter wordt geplaatst door de netbeheerder, betaal je bovendien niets voor de installatie. Slimme meters worden bijvoorbeeld standaard geplaatst in nieuwbouwhuizen of als je wijk aan de beurt is voor een renovatie.


Zit de slimme meter er wel eens naast?
Het kan in theorie gebeuren dat je slimme meter verkeerde meterstanden doorgeeft. Toch is de kans daarop nihil. Uit praktijkonderzoek van Netbeheer Nederland blijkt tot nu toe nog geen geval te zijn voorgekomen bij huishoudens. Gelukkig kun je handmatig aflezen wat de meterstand is op een slimme meter. Als extra controle lees je de meterstand af voor je jaarafrekening.
Heb je een afwijkend verbruik en kun je dit niet verklaren door bijvoorbeeld een veranderde gezinssamenstelling of nieuwe apparatuur? Neem dan contact op met je leverancier om dit te bespreken.
Wanneer je het vermoeden hebt dat er mogelijk toch een probleem is met je meter, kun je contact opnemen met je netbeheerder voor een specialistische doormeting van je meter. In het geval er inderdaad een fout in de meter zit, vergoedt de netbeheerder de kosten van de meting.

Slimme meter en privacy
Gebrek aan privacy is bij consumenten een veelgehoorde zorg over de slimme meter. Met een slimme meter krijgt je energieleverancier of netbeheerder namelijk inzicht in wat je verbruikt en wanneer. Om te voorkomen dat deze privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen, moeten alle leveranciers zich aan strenge regels houden.
Zo mogen ze niet op elk moment de gegevens aflezen en moeten de gegevens die wel zijn afgelezen en opgeslagen, goed beveiligd zijn tegen hacken.
Duurzame energie met een duurzame meter
De toekomst van duurzame energie ligt niet alleen in handen van zonne- en windenergie. Ook het besparen van energie leidt tot een duurzamere wereld. om | nieuwe energie vindt een slimme meter daarom belangrijk in de energietransitie. Het geeft jou als consument de kans om je energieverbruik in te zien en hierop te besparen.
Als energieleverancier zonder winstoogmerk, worden onze winsten direct weer geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten én het verlagen van de tarieven. Wanneer we met zijn allen ook gaan letten op het zoveel mogelijk verlagen van ons energieverbruik, kunnen we in Nederland sneller stappen zetten richting een volledig duurzame energievoorziening.
We hopen dat hiermee alles duidelijk is over de slimme meter. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.