De slimme meter zorgt ervoor dat je nooit meer meterstanden hoeft door te geven. Maar het doet veel meer dan dat. Een slimme meter bespaart namelijk ook energie.

voorbeeld van een slimme meter
Geen gedoe meer met meterstanden doorgeven

Wat is een slimme meter?

Met een slimme meter is je energieverbruik doorgeven een fluitje van een cent. De slimme meter meet namelijk elke maand automatisch door en geeft je meterstanden door aan je netbeheerder. Vervolgens krijgt je energieleverancier elke maand de meterstanden vanzelf binnen om naar jou te communiceren. Op die manier kunnen we een maandelijkse kosten overzicht voor je maken.

De meterstanden worden ook automatisch doorgegeven voor de jaarafrekening of wanneer je overstapt naar een andere leverancier. Met een slimme meter hoef je zelf helemaal niets te doen.

Ook voor het uitlezen van gas meterstanden

Zo moet je de slimme meter uitlezen

Hoewel veel zaken tegenwoordig via het internet lopen, werkt de slimme meter niet via je internetverbinding. Slimme meters geven de meterstanden namelijk door via het mobiele telefoonnetwerk. Dat betekent dat het ongeveer op dezelfde manier gaat als een sms’je versturen. De netbeheerder ontvangt je meterstanden van de slimme meter op afstand en stuurt deze daarna door naar je leverancier. 

Klassieke analoge gasmeter met weergegeven meterstanden
Beter inzicht in je verbruik

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Een slimme meter bespaart veel tijd. Je hoeft behalve bij een verhuizing nooit meer je meterstanden door te geven aan je energieleverancier. Als de slimme meter wordt geplaatst door de netbeheerder, betaal je bovendien niets voor de installatie. Meestal worden er standaard slimme meters aangeboden in nieuwbouwhuizen of als je wijk aan de beurt is voor een renovatie. 

gas-besparen
Wat zijn de nadelen van een slimme meter?

Zit de slimme meter er wel eens naast?

Het kan in theorie gebeuren dat je slimme meter verkeerd geschatte meterstanden afleest en doorgeeft. Toch is de kans daarop nihil. Uit praktijkonderzoek van Netbeheer Nederland blijkt tot nu toe nog geen geval te zijn voorgekomen bij huishoudens. Gelukkig kun je handmatig de meterstand uitlezen op een slimme meter. 

Heb je een afwijkend verbruik en kun je dit niet verklaren door bijvoorbeeld een veranderde gezinssamenstelling of nieuwe apparatuur? Neem dan contact op met je leverancier om dit te bespreken. 

Wanneer je het vermoeden hebt dat er mogelijk toch een probleem is met je slimme meter, kun je contact opnemen met je netbeheerder voor een specialistische doormeting. In het geval er inderdaad een fout in de slimme meter zit, vergoedt de netbeheerder de kosten van de meting.

meter die elektriciteitsverbruik bijhoudt
Jouw gegevens zijn veilig

Slimme meter en privacy. Wat gebeurt er met jouw gegevens?

Gebrek aan privacy is bij consumenten een veelgehoorde zorg over de slimme meter. Met een slimme meter krijgt je energieleverancier en netbeheerder namelijk inzicht in wat je verbruikt en wanneer. Om te voorkomen dat deze privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen, moeten alle leveranciers zich aan strenge regels houden. Zo mogen ze niet op elk moment de gegevens aflezen en moeten de gegevens die wel zijn afgelezen en opgeslagen, goed beveiligd zijn tegen hacken.

Het kan ook zijn dat je de slimme meter kunt uitlezen via een derde partij. Hier geef je dan toestemming aan via een ODA (onafhankelijke dienstenaanbieder) om jouw slimme meter uit te lezen. Je verbruik volg je dan via een app of website. De netbeheerders controleren of de aanbieders van de diensten de identiteit van de aanvragers checken, om misbruik van identiteit te voorkomen. Op dit moment gelden er nog verschillende gedragscodes voor verschillende partijen maar er wordt door organisaties zoals de Consumentenbond gepleit voor één heldere gedragscode voor netbeheerders, energieleveranciers én ODA’s.

Ondanks dit is de dataverbinding van de slimme meter goed beveiligd. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt ook dat de verbinding goed beveiligd is tegen eventuele hack pogingen.

Zijn de gegevens van je slimme meter goed beschermt?
Benieuwd of overstappen voor jou interessant is? Je berekent het binnen een paar tellen.
Samen een succesvolle energietransitie

Duurzame energie met een duurzame slimme meter

De toekomst van duurzame energie ligt niet alleen in handen van zonne- en windenergie. Ook het besparen van energie leidt tot een duurzamere wereld. om | nieuwe energie vindt een slimme meter daarom belangrijk in de energietransitie. Het geeft jou als consument de kans om je energieverbruik in te zien en hierop te besparen.

Als energieleverancier zonder winstoogmerk, worden onze winsten direct weer geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten én het verlagen van de tarieven. Wanneer we met zijn allen ook gaan letten op het zoveel mogelijk verlagen van ons energieverbruik, kunnen we in Nederland sneller stappen zetten richting een volledig duurzame energievoorziening.

We hopen dat hiermee alles duidelijk is over de slimme meter. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.