Neem je naast elektriciteit ook gas bij ons af? Dan zie je op je jaar- of eindafrekening bij het gasverbruik een calorische correctie staan. Op deze pagina leggen we uit wat dit precies betekent.

Aardgas bestaat uit een mengeling van verschillend gassen zoals methaan, stikstof, ethaan en propaan.
De samenstelling van aardgas verschilt

Gas heeft een calorische waarde

Ons aardgas is afkomstig uit verschillende bronnen. Zo wordt er bijvoorbeeld gas gewonnen in een aantal Nederlandse provincies en op de Noordzee. Daarnaast worden onze gasvoorraden aangevuld met gas uit het buitenland.

Omdat aardgas een natuurproduct is en uit meerdere gassen bestaat, verschilt de samenstelling ervan. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid energie die we uit het gas halen ook verschilt.

Daarom krijgt aardgas een calorische waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel energie er uit een kubieke meter aardgas met een specifieke samenstelling gehaald kan worden. Hoe hoger de calorische waarde, hoe meer energie dit gas afgeeft bij verbranding.

Ongeveer 90% van de huishoudens is aangesloten op gas
Dankzij de calorische correctie betaal je nooit teveel voor je gas.
JE BETAALT VOOR DE ENERGIE DIE JE UIT GAS HAALT

Correctie op je verbruik

Omdat de samenstelling van het aardgas verschilt, levert het ene gas dus meer energie op dan het andere.

Stel dat jouw aardgas een hogere calorische waarde heeft, dan betekent dit dat je jouw woning bijvoorbeeld sneller kunt verwarmen en daardoor minder gas hoeft te verbruiken. Heeft jouw gas een lagere calorische waarde, dan moet je om dezelfde temperatuur te bereiken juist meer gas verbruiken.

Daarom betaal je op je jaar- of eindafrekening niet voor het exacte aantal kubieke meters gas dat je hebt verbruikt, maar voor de hoeveelheid energie die je eruit haalt. Je gasverbruik wordt hiervoor vermenigvuldigt met een bepaalde correctiewaarde.

Op die manier betaalt iedereen evenveel voor de energie die hij of zij krijgt.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.
De Nederlandse Gasunie bepaalt de calorische waarde

Hoe wordt de correctie bepaald?

De calorische waarde verschilt niet alleen per gebied, maar verschilt ook gedurende het jaar. De Nederlandse Gasunie houdt dit bij en berekent hiermee de gemiddelde jaarlijkse calorische waarde en correctiefactor en geeft dit vervolgens door aan de netbeheerder, zodat deze de correctie kan toepassen op je verbruik. Wij kunnen op die manier de juiste hoeveelheid afgenomen energie bij je in rekening brengen.

De basiswaarde waarmee de verschillende gassen worden vergeleken, is de calorische waarde van het gas uit Slochteren in de provincie Groningen. Nederlandse gasprijzen zijn op deze basiswaarde gebaseerd.