Normaal- en laagtarief omgedraaid

1m

Heb je een dubbeltarief voor elektriciteit? Dan betaal je overdag het normaaltarief en in de avond en nacht het laagtarief. Het exacte moment waarop beide tarieven ingaan, is afhankelijk van de plek waar je woont.

Voorheen was het normaaltarief altijd hoger dan het laagtarief. Overdag wordt immers de meeste energie gebruikt en hierbij geldt: hoe meer vraag naar energie, hoe hoger de prijs. ’s Avonds en ’s nachts is er minder vraag naar stroom en betaalde je dus een lager tarief. Hierbij was het aanbod aan energie stabieler, doordat de productie van energie uit fossiele brandstoffen gemakkelijk uit- en aangezet kan worden en niet afhankelijk is van weersomstandigheden.

Tegenwoordig wekken we steeds meer energie overdag op met zonnestroom, dankzij onze gezamenlijke investeringen in duurzame energie. Hierdoor hoeven dure kolen- en gascentrales niet te produceren en daalt de prijs van stroom. We zien nu regelmatig zelfs in het weekend dat er helemaal geen conventionele centrales hoeven te draaien, en de prijs hierdoor richting (of onder) de nul gaat. In het geval van een dubbeltarief kan het daarom nu voorkomen dat de stroom overdag (normaaltarief) goedkoper is dan in de avond (laagtarief).

Dat de prijzen gedurende de dag nu lager kunnen zijn dan ’s nachts is dus het positieve effect van investeren in duurzame energie!

Heb je een overeenkomst waarbij de tarieven wijzigen, zoals Variabel of Flex? Houd er dan rekening mee dat welk van de twee tarieven het goedkoopst is, ook kan wijzigen. Kijk dus goed of het tarief omdraait bij tariefwijzigingen, zodat je weet welke van de twee het goedkoopst is.