Vloerverwarming en een warmtepomp: gaat het samen? 

3m

Investeren in een warmtepomp is een actueel onderwerp. Het kan echter lastig zijn om gerichte informatie hierover te vinden. Zeker als het gaat over het aansluiten van je warmtepomp op vloerverwarming. In dit artikel geven we een handig overzicht. 

Hoe werkt vloerverwarming? 

Vloerverwarming is een type verwarming, waarbij de vloer als het ware één grote radiator is. Dit komt, omdat er warm water stroomt door een systeem aan buizen onder de vloer. In de meeste gevallen wordt het water verwarmd door de CV-ketel. De temperatuur kun je dan afstellen met je thermostaat. Doordat de oppervlakte dat warmte afgeeft zo groot is, heeft vloerverwarming een lagere aanvoertemperatuur nodig. 

Hoe werkt een warmtepomp? 

Een warmtepomp is een toevoeging op je CV-ketel (hybride) of een vervanging daarvan. Het systeem haalt warmte uit de buitenlucht of uit de bodem, bijvoorbeeld via grondwater. De temperatuur van die warmte wordt middels elektrische verwarming nog een stukje verhoogd, waarna de warmte in huis kan worden verspreid. Dit gebeurt op een lagere aanvoertemperatuur. In de meeste gevallen is daarom een warmtepomp niet geschikt voor traditionele radiatoren, omdat zij enkel werken met een hogere aanvoertemperatuur.  

Hoe werken ze samen? 

Een warmtepomp en vloerverwarming gaan uitstekend samen. Doordat de warmtepomp met een lagere aanvoertemperatuur werkt, sluit dit perfect aan op vloerverwarming. Zo hoeft het water in de buizen niet meer opgewarmd te worden door de CV-ketel, maar kan de warmte van de warmtepomp het water verwarmen. 
Dit geldt ook voor het tegenovergestelde: een combinatie van warmtepomp en vloerverwarming kan in de zomer zorgen voor verkoeling. Door een warmtepomp op de koelstand te zetten, stroomt er water door de leidingen dat enkele graden kouder is dan de binnentemperatuur. Check hiervoor altijd of jouw type vloer en warmtepomp hiervoor geschikt is.  

Het is daarentegen wel prijzig om te investeren in een warmtepomp. Een warmtepomp brengt echter wel meer rendement met zich mee. Het systeem is zeer onderhoudsarm en zorgt dat je flink bespaart op je energierekening. De warmtepomp is namelijk zeer efficiënt: met slechts 1 kilowattuur stroom kan het tot wel 5 kilowattuur aan warmte produceren. Onder de streep zal het dus meer opleveren dan het behouden van verwarming op basis van gas.  

Daarnaast kun je in sommige gevallen zelfs subsidie krijgen van de gemeente. Doe hier navraag naar alvorens het aanschaffen van een warmtepomp.  

Kun je een warmtepomp aansluiten op bestaande vloerverwarming? 

In de meeste gevallen kan een nieuwe warmtepomp zonder problemen worden aangesloten op bestaande verwarming. Dit is echter niet het geval voor alle warmtepompen, dus het is altijd goed om navraag te doen bij de installateur.  

Doe ook navraag over de installatie van de warmtepomp op vloerverwarming. Dit is, omdat een warmtepomp een lagere aanvoertemperatuur heeft dan traditionele warmtebronnen, waardoor er geen circulatiepomp aanwezig is. Om alles toch goed te laten werken en te zorgen dat er geen drukverlies ontstaat, is het dus belangrijk om leidingen en verdelers te plaatsen met voldoende dikte en van het juiste materiaal. Zeker wanneer de warmtepomp ook voor verkoeling gebruikt gaat worden.  

Is een warmtepomp alleen al duurzaam genoeg?  

Zoals hierboven uitgelegd bespaart een warmtepomp veel energie en vindt er minder CO2-uitstoot plaats. Er zijn echter nog meer acties die je kunt ondernemen om je warmtepomp zo duurzaam mogelijk te laten werken. Hieronder geven we een aantal voorbeelden: 

  1. Verschillende koudemiddelen 
    Een warmtepomp heeft een koudemiddel nodig om te werken. Echter zijn de meeste koudemiddelen op de markt gemaakt van synthetische materialen, wat een hoog broeikaseffect heeft. Er zijn ook natuurlijke koudemiddelen, bijvoorbeeld propaan. Dit heeft ruim 200x minder effect op het klimaat dan synthetische middelen. Waarom is dit belangrijk om te weten? Gedurende de levensloop van een warmtepomp, kan het voorkomen dat er wat van het koudemiddel lekt. Dit komt dan in de lucht terecht. Het is daarom beter om te kiezen voor een klimaatvriendelijkere optie.  
  1. Zonnepanelen voor je warmtepomp
    Een andere manier om je warmtepomp en vloerverwarming nóg duurzamer te laten werken, is door zonnepanelen te gebruiken voor het verbruik van de warmtepomp. Wanneer je eigen opwek hoog is, kun je de elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft voor verwarmen of verkoelen deels of zelfs volledig dekken. Dit is duurzaam én voordelig! 
  1. Isoleren
    Een warmtepomp en vloerverwarming zijn heel duurzaam, maar werken enkel optimaal bij een goed geïsoleerd huis. Anders wordt het rendement dat je behaalt met de warmtepomp weer tenietgedaan. Het is dus altijd handig om advies te vragen alvorens het plaatsen van een warmtepomp.  
  1. Groene stroom 
    Een laatste duurzame stap die je kunt zetten, is overstappen naar een groene energieleverancier. Zo is de stroom die gebruikt wordt voor je warmtepomp ook écht groen. Wil je meer weten over hoe je erachter komt hoe duurzaam je energieleverancier is? Controleer het dan via de Groene stroom checker van HIER. 
     

Ook meehelpen aan de verduurzaming van Nederland? 

Bij energiecollectief om | nieuwe energie vinden we investeren in duurzaamheid belangrijk. Samen met ruim 80 coöperaties, werken wij zonder winstoogmerk aan het versnellen van de energietransitie in Nederland. Wil je ook een stap zetten naar het verduurzamen van jouw energieverbruik? Bereken dan jouw voordeel op samenom.nl/aanmelden.