Zo organiseer je een duurzame barbecue

3m

Je brandstof verduurzamen

Om te kunnen barbecueën heb je brandstof nodig. De duurzaamheid verschilt echter enorm per soort brandstof en de desbetreffende barbecue. Realistisch gezien is het niet voor iedereen mogelijk om de meest duurzame barbecue aan te schaffen. Daarnaast is het handig om te gebruiken wat je nog hebt. Daarom zullen we hier tips geven om je type barbecue of brandstof te verduurzamen. 

1: De gasbarbecue

Een gasbarbecue maakt gebruik van niet-hernieuwbare brandstof, maar valt wel beter te reguleren dan kolen. Zo kun je makkelijker de intensiteit van je vuur onder controle houden. Als je met deze soort barbecue zou willen verduurzamen, kun je rekening houden met deze tips: 

Tip 1: Zorg dat je tijdens het koken niet meer gas gebruikt dan nodig en pas dit aan op de hoeveelheid items die je op de barbecue hebt liggen. Een gasfles kan namelijk tot wel 150 uur meegaan met goed gebruik. 

Tip 2: Over het algemeen wordt een gasbarbecue iets minder heet dan een kolenbarbecue, waardoor het grillen wat langer kan duren. Houd dus je etenswaren zo lang mogelijk in de koelkast, zodat er niks kan bederven en je uiteindelijk minder zult weggooien. 

2: De kolenbarbecue

Kolen zijn gemaakt van hout. Er zijn echter veel kolen in Nederland die gemaakt worden in het buitenland door middel van illegale bomenkap. Voor de uiteindelijke zak kolen moet 10x zoveel hout verbrand worden. Wil je toch barbecueën op kolen? Dan zijn hier tips om dat toch wat duurzamer te doen: 

Tip 1: Probeer gecertificeerd duurzame kolen te kopen, zoals deze ECHT houtskool. Hiervoor wordt tot 3x minder hout gebruikt om kolen te maken.  

Tip 2: Houd de deksel van de kolenbarbecue zo veel mogelijk gesloten. Zo houd je de warmte binnen en gaan de kolen langer mee.  

Tip 3: Kijk of briketten voor jou een goed alternatief zijn. Deze zijn er in alle soorten en maten van geperst hout tot kokosbast. Dit gaat namelijk langer mee en rookt minder.  

3: De elektrische barbecue

Sta je toevallig wél op het punt om een nieuwe barbecue aan te schaffen? Bijvoorbeeld omdat je huidige toe is aan vervanging of omdat je er nog geen hebt? Overweeg dan de optie om over te stappen op een elektrische barbecue. Deze is, vergeleken met de andere barbecues, het meest duurzaam. Dit is omdat er geen fossiele brandstoffen of schadelijke rook aan te pas komt; je hoeft enkel het stopcontact te gebruiken (waar hopelijk groene stroom uitkomt 😉). Daarnaast is over het algemeen een elektrische barbecue van kleiner formaat. Dit is altijd, ongeacht welke soort barbecue, een goed teken. Dit is namelijk duurzamer dan een groot formaat, omdat vaak toch niet alle ruimte gebruikt wordt tijdens het grillen.

Je etenswaren verduurzamen 

Niet alleen op de soort barbecue, maar ook met etenswaren voor op de barbecue kun je wat duurzamer zijn. Of je nu meer vegetarische gerechten maakt of je aankopen wat vermindert; op allerlei vlakken kun je verduurzamen. Hieronder zullen we een aantal tips geven hoe je dit makkelijk kunt bereiken.

Verduurzamen op consumptie

Het komt vaak voor dat er heel veel eten gehaald wordt wanneer een barbecue georganiseerd wordt. Meestal is dit zelfs té veel. Dit kan voor extra verspilling zorgen. Je kunt dus rekening houden met de volgende tips:

Tip 1:  Probeer wat minder items voor op de barbecue aan te schaffen. Vaak eet niet iedereen meerdere stukken van de barbecue, waardoor je al het een en ander over houdt.

Tip 2: Overweeg eens een menu van een aantal gangen in plaats van oneindig stukken vlees van de barbecue te serveren. Zo kun je een gang met een (koud) voorgerecht maken, en dan een aantal stuks van de barbecue serveren als hoofd- en/of tussengerecht. Zo bespaar je op etenswaren én brandstof!

Tip 3: Laat je etenswaren zo lang mogelijk gekoeld staan, zodat deze niet bederven buiten. Wanneer je over hebt, zoals bijvoorbeeld barbecueworstjes, kun je deze ook altijd nog invriezen om ze langer te bewaren. Wel zo duurzaam!

Verduurzamen op vlees

Vlees wordt altijd gezien als de ster van de barbecue, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Vlees is belastend voor het milieu. Er gaat namelijk veel CO2-uitstoot mee gepaard. Als je op dit stuk zou willen verduurzamen, hebben we hier een paar tips:

Tip 1: Niet alleen vlees, maar groenten komen ook echt tot hun recht op de barbecue. Probeer eens bijvoorbeeld paprika, aubergine of courgette van de grill. Zo hoef je misschien een gang minder vlees aan te schaffen.

Tip 2: Ook vleesvervangers kunnen goed op de barbecue. Er zijn natuurlijk vegetarische varianten van burgers en schnitzels, maar je kunt het ook creatiever aanpakken door bijvoorbeeld tofu te proberen. Zo kun je eindeloos marinades uitproberen en misschien wel nieuwe barbecue-favorieten ontdekken.