Zonnepanelen aanschaffen? Vergeet dit niet! 

3m

Zonnepanelen zijn een goede investering om je eigen verbruik aan stroom op te wekken. Maar wat doe je eigenlijk voor en nadat je zonnepanelen hebt aangeschaft en wat moet je zeker niet vergeten? Hieronder geven we een handige checklist. 

Vóór het leggen van zonnepanelen 
 
Voordat je definitief zonnepanelen laat leggen, is het handig om rekening te houden met een aantal zaken: 

1. Is je meter geschikt? 

Wanneer je zonnepanelen hebt, werk je met twee soorten aansluitingen: levering én teruglevering. Zonnepanelen werken vrijwel op alle soorten energiemeters, maar er zijn er maar een aantal geschikt om beide componenten goed af te lezen. Een slimme meter is het handigst om inzicht te krijgen in je levering én teruglevering.

2. Heeft de meterkast voldoende ruimte? 

Zonnepanelen moeten op een nieuwe groep worden aangesloten. Het kan dus zijn dat je meterkast hiervoor niet genoeg ruimte heeft en dat er aanpassingen gedaan moeten worden. Doe hiervoor navraag bij de installateur. 

3. Heb je de juiste omvormers? 

Er zijn verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen. Een omvormer is een onderdeel van je zonnepanelen dat ervoor zorgt dat de zonne-energie wordt omgezet in stroom. Zo kun je je zonnepanelen allemaal een eigen micro-omvormer geven, of ze op een centrale omvormer laten werken. Wanneer ze allemaal omvormers hebben, kunnen ze afzonderlijk van elkaar stroom opwekken. Dit is handig wanneer je dak (deels) in de schaduw ligt. Bij een centrale omvormer werken de panelen zo goed als het “zwakste” paneel; wanneer er een paneel in de schaduw ligt, kan het zijn dat de rest ook geen stroom kan omzetten. Kies dus hetgeen dat het beste past bij jouw dak.  

Tip! Bestel al je onderdelen bij dezelfde leverancier. Soms kan het zijn dat verschillende onderdelen van andere partijen niet goed op elkaar aansluiten.  

4. Is je dak gereed? 

Allereerst moet een dak altijd worden gecheckt voordat er zonnepanelen op komen. Niet elk dak-materiaal is namelijk geschikt voor het plaatsen van panelen. Wanneer je dak door de check komt, is deze nog niet altijd gereed. Zo kan er bijvoorbeeld nog een vogelnest onder de panelen zitten, of kunnen er beschermde diersoorten zoals vleermuizen schuilen. Controleer dit altijd van tevoren, want een beschermde diersoort mag je niet zomaar weghalen.  

Nadat je zonnepanelen op het dak liggen 

Wanneer de zonnepanelen op het dak liggen, zijn er nog een aantal belangrijke stappen om te voltooien om er optimaal gebruik van te kunnen maken: 

1. Zijn je zonnepanelen aangemeld?

Zodra je zonnepanelen erop liggen en actief zijn, informeer je de netbeheerder en energieleverancier. Dit kan via energieleveren.nl. Wanneer je dit niet doet, wordt er nergens geregistreerd hoeveel je opwekt en krijg je dus ook geen geld terug voor je opgewekte stroom.  

2. Ben je goed verzekerd? 

In de meeste gevallen worden zonnepanelen gedekt door de verzekering, bijvoorbeeld bij storm of blikseminslag. Dit valt vaak onder de opstalverzekering wanneer de panelen op het dak liggen waar je eigenaar van bent. Wanneer dit niet het geval is, kun je het vaak wel laten dekken onder een inboedelverzekering. Daarentegen worden zonnepanelen die niet op een dak geïnstalleerd zijn, vaak niet verzekerd. Ook verschilt het per verzekeringsmaatschappij of kleine schade als paneelbreuken of scheurtjes ook vergoed worden. Check dus goed welke verzekering het beste bij je past.   

3. Onderhoud je de zonnepanelen regelmatig? 

Zonnepanelen gaan ruim 20 tot 30 jaar mee, mits ze goed onderhouden worden. Om zo lang mogelijk van je zonnepanelen te genieten, is het belangrijk om ze tussendoor goed te onderhouden. Zo kun je er jaarlijks voor zorgen dat de panelen bladvrij blijven en ze schoonmaken met water en een zachte doek. Wil je meer weten over zonnepanelen onderhouden? Klik dan hier: https://samenom.nl/zonnepanelen-onderhouden-waarom-wanneer-en-hoe/  

4. En technisch onderhoud? 

Naast het schoonhouden van je zonnepanelen is het ook belangrijk om ze technisch goed werkend te houden. In veel gevallen kun je bij de installateur terecht voor deze controles. Dan ben je er zeker van dat er geen paneelbreuken aanwezig zijn en worden de omvormers, kabels en kabelaansluitingen gecontroleerd.  

Tip! Neem een kijkje op onze diensten en services pagina om een lokale energiecoach of energieloket te vinden bij jou in de buurt. Zij kunnen je helpen in het proces van zonnepanelen aanschaffen: https://samenom.nl/diensten-en-services/